Yüzde 93 engelli çete lideri: Binali Camgöz’ün suç dosyası

Belden aşağısı tutmayan ve yüzde 93 engelli olmasına rağmen hakkında sayısız suçlama bulunan ‘Deniz’ lakaplı Binali Camgöz, 6 Temmuz 2022’de yakalandığı Karadağ’dan önceki gün Türkiye’ye getirtildi. İsmi İstanbul’da işlenen Sırp çete lideri Jovan Vukotiç cinayetiyle gündeme gelse de özellikle İzmir’de uzun süredir bilinen bir çete lideriydi.

Aslen Erzurum Hınıslı olan Binali Camgöz, İzmir’de dünyaya geldi. Suç kariyerine halen Arjantin’de tutuklu bulunan Serkan Kurtuluş’la birlikte başladığı biliniyor. İkilinin yolları, çıkar çatışması nedeniyle sonradan ayrıldı.

SERKAN KURTULMUŞ, LİDER CAMGÖZ’LE BİRLİKTE TUTUKLU

Serkan Kurtuluş’un adı İzmir 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü ‘FETÖ Borsası’ davası ile gündeme gelmişti. Bu davada itirafçı olan eski AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş ev hapsindeyken polis kılığında bir tetikçinin silahlı saldırısı sonucu öldürülmüştü. Cinayetin faillerinden biri olduğu ileri sürülen Serkan Kurtulmuş, kaçtığı Arjantin’de 2020’de yakalanmıştı. Kendisiyle birlikte tutuklu olan diğer bir isim ise Binali Camgöz’ün akrabası olan Lider Camgöz idi.

UYUŞTURUCU SATICILARINA DARP VİDEOLARIYLA TANINDILAR, EVLERİNDE UYUŞTURUCU BULUNDU

Camgözler çetesi, uyuşturucu sattığı iddia edilen kişileri yakalayıp, darp ederek sosyal medyadan paylaşıyordu. ‘İşkenceci çete’ olarak tanınan ve uyuşturucuya karşı savaştıkları algısını yaratan çete üyelerine yapılan bir dizi operasyonda ise şüphelilerin evlerinde kilolarca uyuşturucu madde ele geçirilmişti.

Çeteye yönelik operasyonlar 2020-2021 yılından bu yana sürerken, Ocak 2021’de İzmir’de düzenlenen eş zamanlı baskınlarda haklarında yakalama kararı bulunan 43 şüpheliden 24’ü gözaltına alındı. Emniyetin açıklamasına göre şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda kilolarca esrar ele geçirildi. Bazı evlerde Hint keneviri yetiştirilmek üzere kurulmuş özel düzenekler bulundu.

2023 Haziran ayında da çeteye yönelik İzmir merkezli 4 ilde ‘Kukla’ operasyonu düzenlendi. Silah, mühimmat ve kesici maddelerin yanı sıra çok miktarda uyuşturucu maddeye de el kondu. Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında ve Binali Camgöz’ün ağabeyi Mahir Camgöz ile örgüt yöneticisi olmakla suçlanan akrabaları Cihan Camgöz de vardı.

YURT DIŞINDAN POLİSE SİTEM ETTİ

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, çetenin iş insanlarını tehdit ve şantajla haraca bağladıkları ortaya çıktı. Operasyon sırasında yurt dışında bulunan Binali Camgöz, sosyal medya hesabından polise ‘sitem’ ederken operasyonu önceden haber aldıklarını da ima etmişti:

“Bu sabah saatlerinde bize yaptığınız bu operasyon yanlış bir operasyondur. Bize gösterdiğiniz hassasiyet, teknik ve fiziki takibi satıcılara (uyuşturucu satanları kastediyor) gösterirseniz satıcı kalmazdı. Benim adımdan dolayı mı bu operasyon başka hal aldı? Çocukların hepsi evde değil diye rahatsız oldunuz. Nasıl haber aldılar acaba diye.”

TÜM DOSYALAR BİRLEŞTİRİLDİ, DAVA AÇILDI

Art arda yapılan operasyonların ardından dosyalar birleştirildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, yasa dışı yapılanmayla ilgili 38 sanık hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, sanıkların karıştıkları iddia edilen 13 olaya ilişkin dosyanın birleştirildiği, işlenen suçların arasında Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in 11 Ocak 2020’de silahlı saldırıya uğraması olayının da yer aldığı belirtildi.

Foça’da manav dükkanı işleten İsmail Kılıç’ın, 9 Eylül 2019’da iş yerinde bacaklarından vurulup yaralanması da iddianamede yer alırken, azmettirici olduğu iddia edilen dönemin Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz hakkında hazırlanan ek iddianame de bu dosya ile birleştirildi. Sanık sayısı da 55’e yükseldiği davada, eski Foça Belediye Başkanı Gürbüz beraat etti.

26 SANIĞA CEZA VERİLDİ

Aralarında Binali Camgöz’ün de bulunduğu firari 4 sanığın dosyasını ayıran mahkeme heyeti, yine 31 sanığa da beraatine karar verdi. 26 sanık ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘kasten yaralamaya teşebbüs’, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘mala zarar verme’, ‘ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer eşyalar hakkındaki kanuna muhalefet etmek’, ‘silahla yağmaya teşebbüs’ gibi suçlardan 1 yıl 3 ay ile 37 yıl 8 ay 14 gün arasında değişen hapis cezaları aldı.

2018’DE YURT DIŞINA KAÇTI, 2022’DE YAKALANDI

Çeşitli suçlara karışan Binali Camgöz, 2018 yılında hakkındaki dosyalardan ceza almamak için Gürcistan’a kaçtı. Camgöz, 2020 yılında sahte pasaportla Belarus’a ardından Karadağ’a gitmişti. Kırmızı bültenle aranan Camgöz, Temmuz 2022’de sahte pasaportla Karadağ’da yakalandı. 42 suç kaydı bulunan Camgöz, 4’ü cinayet olmak üzere 22 suçtan aranıyordu. Camgöz, yakalanınca iltica talebinde bulundu. Gerekçe olarak ise ailesinin Türkiye’de tehlikede olduğu iddiasını öne sürdü.

JOVAN VUKOTİC CİNAYETİNDEKİ ROLÜ

Balkanlar bir dönem Türk mafyasının ‘arka bahçesi’ olarak bilinirdi. Ancak son yıllarda bu durum tersine dönmeye başladı. İstanbul’un en işlek caddeleri Balkan kökenli çetelerin kanlı hesaplaşmalarına sahne oldu. Bu cinayetlerden en bilineni ise Jovan Vukotic suikastıydı.

Binali Camgöz’ün Karadağ’daki cezaevindeki koğuş arkadaşları Kavacki isimli suç örgütünün üyeleriydi. Kavacki çetesi, Skaljari çetesiyle uyuşturucu kaçakçılığı yüzünden ters düştü. Skaljari’nin lideri Jovan Vukotic, 8 Eylül 2022’de İstanbul Şişli’de motosikletli iki saldırganın açtığı ateşle aracının içinde öldürüldü. İddianameye göre saldırı Binali Camgöz’ün adamlarının verdiği destekle gerçekleştirilmişti.

ADALET BAKANLARINA RÜŞVET İDDİASI

Karadağ mahkemeleri iade için koşulların oluştuğuna karar vermesine rağmen Camgöz hakkındaki iade talebi iki ayrı Adalet Bakanı tarafından iki kez reddedildi. Camgöz’ün kendisi hakkındaki iade kararını rüşvet vererek engellediği ileri sürülüyor. İade talebi, Türkiye’nin girişimleri sonucu nihayet kabul edildi ve Camgöz’ü taşıyan uçak önceki gün Karadağ’dan havalandı. Emniyet, Arjantin’de yakalanan Serkan Kurtuluş ve Lider Camgöz’ün de iade edileceğini açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir